Bryssel Mondon mukaan

Palasin viime yönä pikalomalta Brysselistä. Ah, miten siellä oli taas ihanaa ja kerrassaan hauskaa! Matkaseurana oli puoliso ja Mondon matkaopas, loistavaa seuraa kumpainenkin.Koskatämä on (ensisijaisesti) kirjablogi, raportoin tässä siitä kirjasta.

Mondon Bryssel-opas on kirjoittanut Teemu Vass ja se on julkaistu 2011. Olen käyttänyt Mondo-oppaita aiemminkin ja tykännyt. Mondoista saa hyvän yleiskäsityksen kohteesta; on historiaa, yleisfiilistä ja paikallisten suosikkeja. Mitään ei ole liikaa eikä liian seikkaperäisesti, mutta riittävästi hyvän yleiskuvan luomiseksi.

Toki näitä löytyy muistakin oppaista, mutta Mondot on yleensä kirjoitettu sujuvasti ja nuorekkaasti.  Samoin vinkit ovat yleensä olleet omaan makuun sopivia. Niin oli nytkin! Teemu Vass oli neljän vuoden Brysselinkokemuksellaan löytänyt kivoja paikkoja, joista osa oli itse asiassa myös meidänkin vanhoja suosikkeja. Oppaan henki on jotakuinkin se, että tässä rennosti kuljeskellaan ja nautitaan rennosta elämänmenosta.

Minulla on se käsitys, että Mondon kirjoittajat ovat tavalla tai toisella kirjoittamisen ammattilaisia, jotka ovat asuneet kohteessa jonkin aikaa. Paikallistuntemus näkyykin kirjoissa ja lukijallekin tulee tunne, että pääsee jotenkin hieman sisälle paikalliseen menoon. Tästä tykkään. Kirjojen vinkit ovat suunnattu myös ohuemmalle kukkarolle. Siitäkin tykkään.

Mondon Bryssel sopii  niille, jotka haluavat muutakin kuin ne nähtävyyksien ja fiineimpien ravintoloiden osoitteet. Se on kiva ottaa vaikka lentokoneeseen matkalukemiseksi, mutta toimii toki myös hakuteoksena kohteessa kun nälkä iskee. Löysimme kirjasta useammankin kivan ”pikkunähtävyyden”, jotka voittivat Manneke Pissin mennen tullen.

Huonoa kirjassa on kartat. Mutta niin on aika usein. Kunnon kartta kirjan pariksi vaan, niin hyvin menee. Henkilökohtaisesti minua ärsytti myös se, että Joanna Moorhausen hienosta kuvaliitteestä puuttuivat kuvatektit. Samoin muutamasta käytännön asiasta  (esimerkiksi siitä, että junalippuja ei voi ostaa automaatista kuin belgialaisella pankkikortilla, huoh.) olisin kaivannut tarkempaa tietoa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s