Ei mitään metroseksuaaleja

Luin Henna Helmi Heinosen esikoisromaanin Veljen vaimo. Täytyy sanoa, että tykkäsin kovasti kunhan alkuun pääsin. Ja siihenkään ei mennyt kuin pieni hetki.

Veljen vaimo kertoo Kuusikon perheestä; kolmesta veljeksestä, äidistä, kuoleesta isästä sekä veljesten tyttökaverista, avopuolisosta ja siitä yhdestä vaimosta. Kuusikon veljeksistä kaksi vanhinta ovat kunnollisia, noin kolmekymppisiä miehiä. Eivät mitään metroseksuaaleja, vaan hyvinkin perinteisiä, jäyhiä, periaatteellisia ja vakaita miehiä. Jotenkin hirmu sympaattisia ja uskottavia tietyssä ehdottomuudessaan ja kunniallisuudessaan. Nuorin veli on täysi ajelehtija ja hulttio, ja myös mysteeri äidille ja veljilleen.

Juuri nuori hulttio tuo perheeseen vaimon. Veljen uusi vaimo ja koko yllättävä avioliitto käynnistävät perheessä suuren prosessin, joka koskettaa kaikkia. Yllättävä käänne perhetarinassa pakottaa kaikki miettimään omaa asemaansa ja olemistaan uudestaan. Alla vuodessa kaikki on toisin. Ja mikä tärkeintä, paremmin.

Heinosen kieli on sujuvaa, jutustelevaa ja reippaasti etenevää. Eri kertojaminät erottuvat hienoisesti omalla äänellään. Muutos ei ole suuri, mutta jotain rytmissä ja sanastossa tapahtuu. Minusta myös hahmot ovat onnistuneita ja aidon oloisia. Heinonen tavoittaa hyvin hahmojensa syvimmän olemuksen ja rakentaa heistä ehjiä kokonaisuuksia. Minusta se on aika taitavasti tehty, kun kirjassa on paljon henkilöitä ja sivuja vain 337. Tähän lienee auttanut kirjoittajan psykologitausta.

Itse tarinakin on rakennettu hyvin.  Eri kertojien äänet vaihtelevat sopivasti ja rytmi pysyy yllä. Se on viihdyttävä ja romanttinekin, mutta ei ollenkaan lälly. Ennen kaikkea kuvaisin sitä kasvutarinaksi. Mielestäni se on tarina siitä, miten elämä onkin ihan vain omissa käsissä eikä muiden odotuksissa. Oivaltava kirja ilman liikaa synkistelyä tai alleviivausta, tykkään. Toivotaan, että Heinonen kirjoittaa pian lisää!

Mainokset

1 thought on “Ei mitään metroseksuaaleja

  1. Päivitysilmoitus: HennaHelmi.fi » Blogi » Pop, pop

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s