Maagista realismia suomalaisittain?

Luin Pasi Ilmari Jääskeläisen kirjan Harjukaupungin salakäytävät jo pari kuukautta sitten, mutta en ole saanut aikaiseksi kirjoittaa siitä (niin kuin en mistään muustakaan). Ehkä ihan hyvä niin, koska olen miettinyt kirjaa aika paljon  jälkeen päin ja jopa tajunnut yhden oleellisen jutun raahatessani kauppakasseja mäkeä ylös kotiin. Se liittyi sateenvarjoihin, mutta ei siitä sen enempää.

Harjukaupungin salakäytävät kertoo kustantaja Olli Suomisesta (jolla on pakkomielle sateenvarjoista), Jyväskylästä, Facebookista, rakkaudesta ja muutoksen kaipuusta. Hirveästi juonta en osaa avata paljastamatta siitä liikoja. Itselleni parasta kirjassa taisi olla sen yllätyksellisyys, joten en pilaa iloa muilta. Mutta sen sanon, että kirja on todella hyvä!

Ensialkuun kirja vaikutti suorastaan tylsältä, koska Olli Suominen oli pitkästyttävän tavallinen mies, joka eli tavallista tylsää elämäänsä. Kun asiat pikkuhiljaa alkoivat kehittyä tarkoitettuun suuntiinsa mikään kirjassa ei enää ollut tylsää. Itse asiassa myös alun löysän temmon ja Suomisen jaarittelevan minäkuvan ymmärsi pian taitavaksi tehokeinoksi.

Kirjassa keskeisenä elementtinä on mystiset salakäytävät harjussa. Ovatko ne todellisia vai metaforisia? Sanoisin, että metaforisia. Yleensä en suuremmin piittaa liiasta vertauskuvallisuudesta, mutta nämä salakäytävät toimivat. Niissä on jokin maagisen realismin kaltainen ulottuvuus; Allenden kirjoissa vainajat kulkevat seinien läpi ja Jääskeläisen kirjassa ihmiset katoavat salakäytäviin. Yksinkertaista, eikö. Sumea kirja ei kuitenkaan missään nimessä ole. Päin vastoin, todella terävä.

Kirja oli kiinnostava myös siksi, että itse en ainakaan ole aiemmin lukenut kirjaa, jossa Facebook olisi niin suuressa roolissa. Juonen sisään Jääskeläinen oli onnistunut kirjoittamaan myös jotain hyvin oleellista Facebookista ja siitä, millaisia mahdollisuuksia se antaa yksilöille leikkiä identiteeteillä.

Kirja on kokonaisuudessaan yllättävä ja jollain tapaa jopa nerokas. Lopussa odotti vielä suurempi yllätys, mutta siitä saatte ottaa itse selvää. Erittäin taitava kirjailija tämä Pasi Ilmari Jääskeläinen!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s