Ihana kirja!

Juhannuksena satoi ja oli kylmä eli sain rauhassa lukea hyvää kirjaa. Aika sattumalta (se oli kätevästi käsillä) päädyin lukemaan David Foenkinosin kirjaa Nainen, jonka nimi on Nathalie. Olin ostanut kirjan siitä tehdyn elokuvan innoittamana joskaan en ole elokuvaa vielä nähnyt. Tarina kuitenkin kiinnosti, samoin kirjan ranskalaisuus (kieli ja kulttuuri kiehtoo, mutta kirjallisuus on jäänyt liian vähälle). Ja kun olin kirjan aloittanut, toivoin, että sade jatkuisi vielä.

Nainen, jonka nimi on Nathalie kertoo naisesta nimeltä Nathalie, tietysti. Tämä Nathalie on kaunis ja pystyvä ja jokseenkin täydellinen itse sitä edes tajuamatta, mikä seikka tietysti lisää hänen täydellisyyttään. Hänellä on täydellinen elämä Francois’n kanssa. Kunnes Francois kuolee ja elämä on tyhjää, Nathalie on tyhjä.

Tyhjyys alkaa kuitenkin täyttyä muullakin kun työllä, kun Nathalie hetken mielijohteesta suutelee tylsää ja mitätöntä kolleegaansa Markusta. Kuinka ollakaan, Markus onkin ihan muuta kuin tylsä ja mitätön. Työpaikan universumi menee sekaisin, kun huhu Nathalien ja Markuksen suhteesta alkaa kulkea käytävillä, ja tilanne pakottaa yhden jos toisenkin miettimään elämäänsä uudemman kerran. Nathalien ennen muita.

Kirjasta tehtyä elokuvaa on verrattu Ameliehen, eikä vähiten päätähti Audrey Tautoun takia. Kirjan perusteella muutakin yhtäläisyyttä on paljon. Foenkinoksen kirja on kirjallisen maailman Amelie; yhtäaikaa absurdi, koskettava, realistinen, sadunomainen, hauska ja älykäs. Ja loppuu hyvin.

Kirja on taitava kuvaus rakkaudesta, aikuisuudesta, surusta ja elämästä surun jälkeen. Kuulostaa pateettiselta, mutta sitä se missään nimessä ei ole. Kirjassa on hurmaava kevyt ote (tuli vahva yhtäläisyyden tunne Ameliehen). Kirjassa on hauskoja ”välipaloja”, jotka ovat enimmäkseen viittauksia elokuviin tai kirjoihin, joilla on päähenkilöille tai tarinan kuljetukselle merkitystä. Tykkään Foenkinosin tyylistä, hän kuvaa suuria tunteita pienesti ja ymmärtää arjen pikku-absurdiuksien päälle ja sai ainakin minut hymyilemään monesti. Ja hokemaan siipalle vähän väliä: ”Tämä on niin hyvä kirja, tosi ihana!”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s