Metsäjätti

Näin Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi katkaisen pitkän blogihiljaisuuden hetkeksi ylistääkseni erästä suomalaista kirjailijaa ja hänen kirjaansa. Olin kuullut Miika Nousiaisen Metsäjätistä hyvää ja siksi ostin sen hetken mielijohteesta rautatieaseman pokkarikaupasta matkaluettavaksi eräällä ankealle junamatkalle. Vitsi miten hyvä kirja, jäin heti koukkuun!

Kirja kertoo suuryritys Metsäjätistä ja yhdestä sen tehtaasta pienessä ja ankeassa Törmälässä. Törmälän oma poika Pasi on edennyt Metsäjätin keskijohtoon ja saa epäkiitollisen tehtävän lähteä saneraamaan vanhan kotikylänsä tehtaalle. Tehtaalla on töissä myös Pasin lapsuuden aikainen paras ystävä Janne, jonka elämä on mennyt hyvin eri reittejä kuin Pasin. Miesten yhteys on kadonnut vuosien varrella, mutta Pasin keikka Törmälään yhdistää heidät jälleen.

Pasi ja Janne vuorottelevat kertojaääninä ja heidän kauttaan eletään nykypäivää ja valoitetaan mennyttä. Sekä Jannen että Pasin lapsuus on ollut rankka ja se näkyy kummassakin, mutta vain eri tavoin. Pasi on pyrkinyt ja päässyt pakoon, kauas pois sekä fyysisesti että henkisesti. Janne puolestaan on jäänyt toistamaan vanhaa kuviota kotipuoleen.

Metsäjätti on osuva analyysi tämän päivän globaalista markkinataloudesta ja sen lieveilmiöistä. Se on myös taitava ja aidon tuntuinen kuvaus siitä millaista on ponnistaa elämässään eteenpäin, jos on alkoholistiperheen lapsi, orpo tai muuten kyläyhteisön huono-osaisia. Synkkiä teemoja siis riittää, mutta silti kirja on koukuttava, hauskakin. Kertojaäänet ovat lakonisia ja itseironisia, varsinkin Janne. Nousiainen osaa hienosti pienillä eleillä maalata isoja asioita, mitään alleviivaamatta, yhtään paasaamatta. Hieno saavutus!

En koskaan päässyt Vadelmavenepakolaisen makuun, mutta Metsäjätti on loistava kirja. Sen on havainnut moni muukin; kirjaa ovat kehuneet niin ystäväni (nainen, 36v.)  kuin isänikin (mies, 62v.) ja moni muu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s