Melkein liian hyvä lomakirjaksi

Nyt kävi niin, että taannoisella lomamatkalla mukana oli niin hyvä kirja, että sen intohimoinen lukeminen haittasi jo melkein lomailua. Tai lomailu haittasi sen lukemista, näkökulmasta riippuen. Amor Towlesin kirja Seuraelämän säännöt tarttui mukaan kirjakaupan pokkarihyllystä pikaisen valintaprosessin päätteeksi. En tiennyt siitä etukäteen mitään ja vähän jopa mietin, että mahtaako se olla liian imelä tai lälly.

No ei ollut. Kirja sijoittuu 1930-luvun lopun New Yorkiin ja sen päähenkilöt ovat nuoria aikuisia seuraelämän ja myös oman elämänsä sokkeloissa. Kertojana kirjassa on älykäs ja pätevä Katey Kontent, venäläisimigrantin lapsi, joka on päätymässä kauas vaatimattomista juuristaan. Kateyn lisäksi kirjan päähenkilöitä ovat hänen hyvät ystävänsä Eve ja Tinker. Ja tietenkin New York. Ja aikakausi.

Kirja on kasvutarina, tarina rakkauden ajoitusongelmista ja ihmismielen oikullisuudesta. Ja ystävyydestä ja sen heikkouksista. Kuulostaa aika pateettiselta, mutta sen karikon kirja välttää minusta lähes kokonaan. Varsinkaan Kateyn hahmossa ei ole mitään pateettista. Kirjan tarina sinällään ei ole maailmaa mullistava, mutta se on kerrottu niin mahtavasti, että kirjaa oli lähes mahdoton laskea käsistä. Kirjassa soi jazz ja siinä rakennetaan hyvin visuaalista kuvaa 1930-luvun lopun elämästä ja New Yorkista. Kirja on täynnä kirjallisia viittauksia klassikoihin, Kateyn ikisuosikki on Charles Dickens.

Amor Towles on itse noin viisikymppinen sijoitusammattilainen New Yorkista, enkä voi ymmärtää miten hän osaa niin hyvin kirjoittaa alle kolmikymppisen nuoren naisen äänellä. Kateyn hahmo on niin todellinen ja niin mainio, että häntä tuli ikävä kun kirja loppui. Muutenkin teksti  ja tarinan kuljetus on todella nautinnollista. Myös Hanna Tarkan suomennos on hyvä. Kirja on kirpeä ja hauska, mutta myös haikea. Toimi hyvin Espanjan helteessä,  vielä paremmin se olisi toiminut syksyisinä iltoina oman sohvan nurkassa. Varsinkin jos olisi juuri varannut lennot New Yorkiin.

Olen taas myöhässä liikkeellä, sillä Seuraelämän säännöt ilmeisty suomeksi jo yli vuosi siten ja silloin siitä kirjoiteltiin blogeissakin. Sinisen linnan  kirjastossa siitä pidettiin, mutta Ilselässä ei. Mielenkiintoista, miten yhden ja saman kirjan voi kokea niin eri tavalla! Tänä kesänä Amor Towlesilta on julkaistu uusi kirja Eve in Hollywood, joka kertoo Kateyn ystävän Even elämästä Hollywoodissa. Ajattelin saalistaa sen käsiini pian, vaikka olenkin hieman pettynyt, että kirja ei enää kerro Kateysta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s