Too Much Happiness, so not

Muutin Belgiaan, löysin suomenkielisen kirjallisuuspiirin ja päädyin lukemaan Alice Munroa englanniksi. Kirja ja kieli oli vapaavalintainen, valitsin aika sattumanvaraisesti 2009 julkaistun Too Much Happiness alkuperäiskielellä. Tämä oli ensimmäinen Munroni, vaikka se on ollut lukulistallani jo kauan ennen Nobelia. Suhtaudun hieman epäilevästi novelleihin, samoin myös ehkä Munron aihepiireihinkin.

Aikamoinen tuttavuus, sanon vaan. Munron teksti on todella taitavaa. Ihan uskomatonta, miten joku voi kirjoittaa niin paljon niin vähällä. En tarkoita, että Munro olisi varsinaisesti niukka. Tarkoitan sitä, miten hienosti hän pystyy kuvamaan ihmisen olemusta ilman turhia ”ikään kuin” ja hänestä tuntui kuin” selityksiä ja ilman turhaa symboliikkaa. Taitavalla rytmillä hän kertoo lukijalle tarinan, josta lukija käsittämättömällä tavalla tavoittaa jotain tarinan hahmojen olemuksesta.

Mutta. Munro kirjoittaa taitavasti, mutta ehkä minun makuun jopa hieman tylsästi. Tai oikeammin tylsistä asioista. Ja surullisista ja kauheista asioista, tympeistä ihmisistä, joissa on kaikissa joku semmoinen kylmyys, jota kavahtaa. Lukemassani kirjassa oli joitain hirveitä ihmiskohtaloita ja paljon oikeastaan aika vastenmielisiä ihmisiä. Minäkertojat olivat joko pahaa tekeviä tai avuttomia pahan kohteita. Kirjaa oli minusta erittäin raskas lukea, välillä tuli suorastaan paha olo siitä kaikesta ihmisen julmuudesta ja elämän raadollisuudesta. Lukipiirissä oltiin hyvin samaa mieltä.

Luin Goodreadsista ja kotimaisista blogeista Munrosta ja tästä kirjasta. Ihmiset kyllä oikeasti rakastavat Munroa! Monelle hänen novellinsa ovat olleet suorastaan elämää muuttavia kokemuksia. Eräänkin kirjoittaja mukaan Munro tavoittaa loistavasti sen julmuuden, joka meissä kaikissa lapsena asuu. Kyseisessä novellissa kaksi lasta olivat hukuttaneet kolmannen. Minulle Munron hahmot eivät edusta ihmisyyttä vaan jotain epänormaalia, vinksahtanutta. Olen kuitenkin iloinen, että kirja tuli luettua. Ja arvostan Munron taitoa niin paljon, että haluan lukea myös toisen hänen kirjoistaan. Kunpa vain löytäisin jonkin vähän valoisamman kokonaisuuden.

IMG_5666

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s